حروف صدادار در زبان ترکی استانبولی همراه با استثنائات + ویدئو
در این مقاله به بررسی حروف صدادار در زبان ترکی استانبولی و همچنین استثنائات آن خواهیم پرداخت. حروف در زبان ترکی استانبولی به دو دسته مهم تقسیم میشوند. حروف صدادار (مصوت) یا همان واکهها و حروف بیصدا یا (صامت) یا همخوانها که خود به گروه های مختلفی نیز تقسیم می شوند که در این مقاله به بررسی حروف صدادار در زبان ترکی استانبولی خواهیم پرداخت و در یک مقاله جداگانه، حروف بی صدا را نیز آموزش خواهیم داد.
فهرست مقاله
چرا باید حروف صدادار و بیصدا را شناخت و کاربرد آن ها چیست؟
ضرورت یادگیری تقسیم بندی حروف و شناخت حروف صدادار در همه زبانها وجود دارد اما بخش آموزش حروف صدادار زبان ترکی استانبولی یکی از مهمترین و ابتداییترین مباحث است و افراد میبایست این اصول را در اولین گامهای یادگیری زبان ترکی استانبولی بیاموزند. دلیل آن تاثیری است که تلفظ حروف صدادار هنگام ترکیب با سایر حروف در کلمات ترکی ایجاد میکنند. در زبان ترکی استانبولی 29 حرف وجود دارد که 8 حرف آن صدادار و باقی بی صدا هستند.
دانلود ویدئو
انواع حروف صدادار در زبان ترکی استانبولی
A,E,I,İ,O,Ö,U,Ü حروف صدادار ترکی استانبولی هستند که خود به دو گروه تقسیم می شوند: گروه خشن یا Kalın و گروه نرم یا ince.
حروف خشن: A,I,O,U
مثال:
- Mal به معنی ثروت
- Kıl به معنی مو
- Koy به معنی خور (ساحلی)
- Kul به معنی بنده
حروف نازک: E,İ,Ö,Ü
مثال:
- Kel به معنی کچل
- Çil به معنی کک و مک
- Göl به معنی دریاچه
- Kül به معنی خاکستر
تقسیم بندی حروف صدادار به خشن و نرم از اصول زبان ترکی استانبولی می باشد و لازم است همواره آنها را به یاد داشته باشیم.
لازم به ذکر است که در زبان ترکی استانبولی اگر کلمه ای دارای یکی از حروف خشن باشد، دیگر حروف صدادار آن کلمه نیز خشن نوشته میشود و اگر دارای یکی از حروف صدادار نرم باشد دیگر حروف صدادار آن هم نرم نوشته می شود مگر اینکه آن کلمه از زبان دیگری وارد زبان ترکی شده باشد و ریشه اصلی آن ترکی استانبولی نباشد.
کلمات مرکب هم بعضا از این قانون تبعیت نمی کنند. در مورد کلمات مرکب، همانطور که از نامش پیداست، دو کلمه در کنار یکدیگر قرار گرفتند که با این ترکیب احتمال نقض قانون دوم وجود خواهد داشت. کلماتی مانند:
- Günaydın به معنای صبح بخیر
- Bilgisayar به معنای کامپیوتر
دو مورد بالا که شامل کلمات خارجی و ترکیبی بود، دلیل قانع کنندهای برای عدم تبعیت آنها وجود دارد و به یاد سپردن و تشخیص این کلمات نیز راحت است. اما در ادامه قصد داریم کلمات بسیار معدودی را به شما معرفی کنیم که از این قانون تبعیت نکردهاند. تنها راه یادگیری در این مورد حفظ کردن لغات است. کلماتی که نه مرکب هستند و نه خارجی اما از قانون خشن و یا نازک بودن تبعیت نکردهاند. موارد زیر را به خاطر بسپارید:
- anne
- Elma
- Kardeş
- Hangi
- Kuzey
- inanmak
از سوی دیگر حروف صدادار به دو گروه تقسیم شوند: حروفی که با لب تلفظ می شوند و حروفی که با دندانها ادا می شود. در هنگام تلفظ حروف لبی، دندان ها دیده نمی شوند.
حروف لبی: O,Ö,U,Ü
مثال:
- Kol به معنی بازو
- Gök به معنی آسمان
- Pul به معنی تمبر
- Süt به معنی شیر (نوشیدنی)
حروف صدادار دندانی وقتی تلفظ می شوند، دندانها دیده می شوند.
حروف دندانی: A,E,I,İ
مثال:
- Dal به معنی شاخه
- Tel به معنی سیم
- Yıl به معنی سال
- Fil به معنی فیل
علاوه بر این گروه ها، حروف صدادار به دو گروه حروف کشیده یا پهن (Yuvarlak) و حروف نازک (Düz) تقسیم میشود. در هنگام تلفظ اگر دهان کاملا باز باشد، حروف را کشیده و در صورتی که دهان کمی باز شود حروف را نازک می نامند.
حروف پهن: A,E,O,Ö
مثال:
- Bal به معنی عسل
- Bel به معنی کمر
- Yol به معنی راه
- Köy به معنی روستا
حروف نازک: I,İ,U,Ü
مثال:
- Kız به معنی دختر
- Dil به معنی زبان
- Çul به معنی پارچه زبر
- Gül به معنی گل محمدی
نکته: در زبان ترکی هیچگاه دو حرف صدادار پشت سر هم نمیآید. حتما باید بین آنها یک حرف بیصدا قرار بگیرد. مشابه این قانون را در بسیاری زبانهای دیگر نیز مییابید.
سیلاب ها
هر سیلاب در زبان ترکی شامل یک حرف صدادار و یک یا دو حرف بی صدا پس از آن می باشد. برای مثال:
- Al
- El
- Denk
- Göz
- Kın
- Dört
دو حرف صدادار با هم فقط در کلمات خارجی به کار می روند.
در کلمات چند سیلابی آخرین سیلاب شامل دو حرف خواهد بود. به عنوان مثال :
- Dördüncü
- köprü
در کلمات ترکی استانبولی، حرف صدادار فقط در اول کلمه می تواند یک سیلاب را تشکیل دهند ولی در وسط و آخر کلماتی که از سایر زبان ها آمده اند ممکن از یک سیلاب را تشکیل دهد. به عنوان مثال:
- Evet
- Ekmek
- Daire
حروف بی صدا خود به سه گروه سخت نرم و خنثی تبدیل می شوند که در در اینجا به معرفی آنها می پردازیم.
هشت حرف ( Ç,S,P,T,H,K,F,Ş) (با رمز: چسپ ته کفش) حروف بی صدای سخت، هفت حرف بی صدای ترم عبارتند از ( B,C,D,G,J,V,Z) و حروف خنثی شامل ( Ğ,L,M,N,R,Y) می باشند.
در صورتی که در آخر کلمه حروف بی صدا باشد، در هنگام افزودن پسوند مانند: ( Ç,D)، این حروف به T و Ç تبدیل خواهند شد که در گرامر ها بیشتر به آن ها خواهیم پرداخت.
هر گاه کلمه ای به حروف (K p ç t) ختم شود و پسوندی بگیرند که صدادار باشد و یا با حرف صدادار شروع شود این تغییرات اتفاق می افتد:
uçak+ım> uçağım به معنای هواپیمای من
Kitap +ım> kitabım به معنای کتاب من
genç+ im> gencim به معنای جوان هستم
Yurt+um> yurdum به معنای وطنم
در واقع بعد از حروف صدادار
K به ğ
P به b
Ç به c
T به d
تبدیل می شود.
امیدواریم این مقاله به شما کمک کرده باشد تا حروف صدادار در زبان ترکی استانبولی را به سادگی و سریع یاد گرفته باشید. اگر سوالی دارید حتما از بخش نظرات همین مقاله مطرح کنید. همچنین اگر می خواهید زبان ترکی استانبولی را به طور کامل یاد بگیرید و به آن مسلط شوید، پیشنهاد می کنم در کلاس های آموزش آنلاین زبان ترکی استانبولی فرالن شرکت کنید. اطلاعات بیشتر را در صفحه مربوط به کلاس های ترکی استانبولی دنبال کنید.
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
Fantastik, Harika
مرسی از شما
کاشکی تلفظ مثال ها رو هم به صورت نوشته میذاشتید
باید گوش بدی تلفظ رو با نوشتن سخت تو ذهنت میمونه