افعال عبارتی (Phrasal Verbs) در زبان انگلیسی
افعال عبارتی یا افعال دو قسمی (Phrasal Verbs) از مهمترین و جالب ترین مباحث در زبان انگلیسی محسوب می شوند و همیشه در هر سطحی از انگلیسی می توانتد به راحتی فراگیران را به چالش بکشند. اکنون در این مقاله از ساده ترین شکل آنها تا سخت ترین فرم برای شما در جزییات به شرح و آموزش آن پرداخته ایم و قطعا بعد از مطالعه این مقاله دیگر هنگام برخورد با آنها مشکلی نخواهید داشت.
افعال دو قسمی چه هستند؟
افعال دو قسمی، افعالی هستند که که بیشتر در انگلیسی غیر رسمی ظاهر می شوند و از فعل با حرف اضافه یا فعل با Particles (بخش های کوچکی شبیه حروف اضافه یا وند) تشکیل شده اند. برای مثال:
Take out the trash, please!
زباله ها را بیرون ببر لطفا!
We should figure out the truth.
ما باید به واقعیت دست بیابیم.
I save up more money this month.
این ماه پول بیشتری جمع می کنم.
خب با دیدن مثال های بالا شاید از خود بپرسید، خب اگر شکل افعال دو قسمی به همین سادگی بود پس از این به بعد به راحتی هم قادر به تشخیص آنها و هم استفاده از آنها خواهید بود. جواب صد در صد خیر خواهد بود. بله شاید در وحله اول شناسایی آنها راحت باشد اما نکات ریزی وجود دارد که حتما باید به آنها دقت داشت تا به مشکل بر نخورید.
اولا، هر یک افعال اصلی می توانند با حروف اضافه و وند های بسیاری افعال دو قسمی را تشکیل دهند:
- Take up
- Take on
- Take in
- Take out
نکته: اینکه کدام فعل با کدام حرف اضافه و وندی می آید را فقط دیکشنری های معتبر و اصلی می توانند به ما بگویند و سندیت داشته باشند، این گونه نیست که هر فعلی را با هر حرف اضافه ای دوست داشتیم بیاوریم و بعد ساختار جدید تشکیل دهیم.
ثانیا هر یک از این افعال می تواند چندین معنی داشته باشد و در جاهای مختلفی بیاید برای مثال فعل دو قسمی Take on را در نظر بگیرید.
بر اساس دیکشنری های معتبر خود این فعل، حداقل 4 معنی دارد که عبارتند از، استخدام کردن، ظاهر شدن، حمله کردن و شروع به کار کردن.
در اینجا سوال پیش می آید که خب از کجا باید همه این معانی را بدانیم و جواب آن بسیار راحت است. به هیچ وجه توصیه نمی کنیم شروع به حفظ کردن تمام معانی افعال دو قسمی بکنید بلکه شدیدا تاکید می شود هر جا فعلی دیدید، معنی مورد نظر را در آن جمله به خاطر بسپارید و از آن استفاده کنید، اینگونه همیشه فعل مورد نظر را همیشه بهوراحتی به یاد خواهید آورد.
اکنون به نکات دیگر هنگام استفاده از این افعال خواهیم پرداخت.
شکل افعال دو قسمی هنگام حال ساده در سوم شخص مفرد:
افعال دو قسمی دقیقا مانند افعال عادی تابع گرامر هستند. برای مثال وقتی از آنها در حال ساده و فاعل سوم شخص مفرد استفاده می کنیم باید حتما s سوم شخص را با فعل اصلی بیاوریم.
She takes off her shoes.
او کفش هایش را در می آورد.
He talks about his teacher.
او در مورد معلمش صحبت می کند.
مفعول پذیری یا ناپذیری افعال دو قسمی در زبان انگلیسی:
نکته: شدیدا توصیه می کنیم قبل از خواندن این قسمت، در صورت نداشتن آشنایی با مباحث Transitivity (مفعول پذیری) و Intransitivity (مفعول ناپذیری) حتما مقاله این مبحث را جداگانه در همین سایت برای درک بهتر مطالعه کنید.
همانطور که از نامشان پیداست افعال دو قسمی مفعول پذیر باید حتما مفعول داشته باشند تا معنی شان کامل شود و افعال دو قسمی مفعول ناپذیر هم، بدون مفعول معنی را می رسانند.
She took off her dress.
او لباسش را در آورد.
They used up all the gas in the car.
آنها تمام بنزین ماشین را مصرف کردند.
همانطور که در مثال های بالا می بینید، افعال ما مفعول پذیر یا متعدی هستند.
Don’t look! She is throwing up.
نگاه نکن ! او دارد بالا می آورد.
We can talk whenever your anger dies down.
هر موقع خشمت فروکش کرد با هم می توانیم صحبت کنیم.
چند معنی بودن هر فعل دو قسمی:
همانطور که بالا اشاره کردیم هر یک از افعال دو قسمی می توتتد چند معنی داشته باشد و بهترین راهکار این بود که معانی را هنگام برخورد با آنها در متن، فیلم و … جداگانه یاد بگیریم.برای مثال:
اکثر ما می دانیم که show up معنی رسیدن به قرار ملاقات یا مهمانی را می دهد.
He showed up again late for the meeting.
او دوباره دیر به قرار ملاقات رسید.
اما در مثال زیر:
The moonlight showed up a beautiful lake in the forest.
ماه، ظاهر زیبای دریاچه در جنگل را پدیدار کرد.
Show up معنی ظاهر و نمایان کردن چیزی را می دهد.
و در مثالی دیگر:
Kelly showed her mother up by crying out loud in the middle of the supermarket.
کلی با بلند گریه کردن وسط سوپر مارکت مادرش را خجالت زده کرد.
فعل دو قسمی مورد نظر ما معنی خجالت زده و شرمنده کردن می دهد.
نکته مهم: افعال دو قسمی اکثرا غیر رسمی هستند و در انگلیسی محاوره ای می آیند و تقریبا می توان گفت هر کدام از آنها با هر کاربرد و معنی، معادلی رسمی هم دارند. برای مثال show up در جمله اول ما را می توان با arrive, emerge و در جمله دوم دوباره با emerge و جمله سوم با ashamed, embarrased جایگزین کرد که به مراتب رسمی تر هستند.
انواع و اقسام افعال عبارتی:
افعال دو قسمی چهار نوع دارند.
- افعال دو قسمی متعدی (مفعول پذیر) جدا شدنی
- افعال دو قسمی متعدی جدا نشدنی
- افعال دو قسمی لازم
- افعال دو قسمی با بیش از یک وند
قبل از اینکه بخواهیم معنی جدا شدنی و نشدنی را برایتان باز کنیم، باید بگوییم که منظور از این عبارات این است که در هنگام استفاده از این گونه افعال وند یا حرف اضافه شان را می توان از خود فعل اصلی جدا کرد یا نه. برای مثال Turn on (روشن کردن) را در نظر بگیرید. این فعل دو قسمی از آن دسته افعالی است که جدا شدنی است و هم می توان on را هنگام استفاده به turn چسباند و یک ضرب به مار برد و هم می توان آنرا جدا کرد.
Please turn on the lamp.
Please turn the lamp on.
لطفا لامپ را روشن کن.
در هر دو مثال همانطور که می بینید on در جاهای مختلف (یا بعد فعل اصلی و یا بعد مغفعول در انتهای جمله) آمده است. این نوع افعال را جداشدنی می گویند.
افعال جدا نشدنی آن دسته از افعال هستند که تحت هیچ شرایطی نمی توان قسمت حرف اضافه یا وند آنها را جدا کرد.
با کمی دقت در قسمت های بالاتر، اگر مثال throw up (بالا آوردن) را به یاد بیاورید به راحتی می توان فهمید فعل مورد نظر جدا نشدنی بود.
Don’t look she is thrownig up!
نگاه نکن، او دارد بالا می آورد.
به عبارتی دیگر بین throw و up چیز دیگری (مفعول) نمی تواند بیاید.
نکته مهم: جدا شدنی و نشدنی بودن افعال دو قسمی را دیکشنری ها رو به روی افعال نشان داده اند.
نکته مهم: از دیگر چیز ها و نکاتی که باید هنگام استفاده افعال دو قسمی دقت کرد این است که هنگام کاربرد اسم اصلی مفعول مورد نظر با افعال جدا شدنی، می توان آن را هم بعد از فعل و هم بین فعل و حرف اضافه آورد ولی اگر جای مفعول، ضمیر بیاوریم، فقط و فقط باید بین فعل و حرف اضافه بیاید نه در انتها.
Please turn on the lamp!
Please turn the lamp on!
Please turn it on!
Not please turn on it.
همانطور که در مثال ها هم می بینید، در دو مثال اول مفعول ما lamp است که با اسم اصلی ذکر شده و هم بین turn و on و هم در انتها آمده است ولی در مثال سوم به جای lamp ضمیر مفعولی سوم شخص مفرد it آمده و فقط بین turn و on به کار رفته است و در جمله آخر هم ذکرشده که اگر به انتها برود کاملا غلط است.
در زبان انگلیسی افعال بیش از دو قسمی هم وجود دارند و تفاوتشان با دیگر افعال دو قسمی این است که به جای یک حرف اضافه داری دو حرف اضافه هستند.
He always comes up with great ideas.
او همیشه ایده های نابی مطرح می کند.
She’s never really got on with her sister.
او هرگز با خواهرش کنار نمی آید.
همانطور که می بینید در مثال اول come up with دو حرف اضافه و وند دارد (up و with) و در مثال دوم هم (get on with (on هم (on, with) دو وند دارد.
نکته آخر: برای یادگیری و سهولت بیشتر افعال چند قسمی یا دو قسمی همیشه در نظر داشته باشید اکثر آنها یک معنی اولیه و یک معنی ثانویه دارد که معنی اولیه در بیشتر موارد به راحتی قابل فهم و معنی ثانویه نیازمند به رجوع به دیکشنری و کمی تحقیق است.
He looked up at the sky and saw two birds flying.
او بالا در آسمان نگاه کرد و دو پونده در حال پرواز دید. (معنی اولیه و قابل حدس)
He looked up the word ‘sacrilegious’ in the dictionary.
او کلمه حرمت شکن را در دیکشنری پیدا کرد. (معنی ثانویه و سخت تر)
در این مطلب با افعال عبارتی (Phrasal Verbs) در زبان انگلیسی آشنا شدیم که یکی از مهم تریم مباحث انگلیسی است. اگر سوالی در این مورد دارید، از بخش نظرات همین مطلب بپرسید. راستی برای یادگیری کامل زبان انگلیسی می توانید در کلاس های آموزش زبان انگلیسی فرالن شرکت کنید. اطلاعات بیشتر در صفحه مربوط به این زبان در سایت قرار دارد.
دیدگاهتان را بنویسید