گرامر زمان آینده (Gelecek zaman) در ترکی استانبولی
فهرست مقاله
زمان آینده (Gelecek zaman)
در زبان ترکی استانبولی برای صحبت کردن دربارهی اتفاقاتی که در آینده رخ خواهند داد، که این اتفاقات میتوانند در آینده نزدیک مثل (یک دقیقه بعد، چند ساعت بعد و چند روز بعد) ودر آینده دور مثل (سال بعد و چند سال بعد اتفاق بیافتند) که اتفاق افتادن آن ها حتمی و صد در صد هستند، از صرف افعال Gelecek zaman (زمان آینده) استفاده میکنیم.
به طور کلی برای زمان آینده دو پسوند Cak , Cek صرف میشوند و برای منفی سازی از mak , mek استفاده میشود.
حالت مثبت زمان آینده (Olumlu)
برای ساختن حالت مثبت جملات آینده ابتدا باید بر طبق آخرین حرف صدا دار بن فعل، بر اساس قوانین acak یا ecek اضافه میکنیم و بعد از آن شناسه را به فعل وصل میکنیم. اگر فعل خام یا بن فعل با حروف صدادار تمام شوند یا به حرف صدادار ختم شوند قبل از پسوند و بن یک y میانجی اضافه میکنیم و با توجه به قانون حروف بی صدا برای اول شخص مفرد، اول شخص جمع آخرین حرف پسوند که k میباشد را به ğ تبدیل میکنیم و باقی مراحل را انجام میدهیم.
برای مثال به فعل atmak (انداختن) اشاره میکنیم. هرگاه بخواهیم این فعل را به زمان آینده تبدیل کنیم، باتوجه به قوانین mak آخر حذف میگردد و acak اضافه میگردد و فعل به atacak تبدیل میشود. اما برای ضمیر اول شخص جمع k حذف شده و ğ جایگزین میشود و فعل صرف میشود: atacağım (خواهم انداخت). همینطور برای اول شخص جمع میشود atacağız (خواهیم انداخت).
نکته: اگر آخرین حرف صدا دار کلمه به (a,ı,o,u) ختم شود، acak به افعال اضافه میشود و اگر آخرین حرف صدا دار به ( e ,i, ö,ü) ختم شود ecek به جای mek به افعال اضافه میشود.
(a , ı, o , u) acak:
- Kullan + acak
- Kız + acak
- Al+ acak
- Sat + acak
- Konuş + acak
(e, i, ö,ü) ecek:
- Öl + ecek
- Gel + ecek
- Gör+ ecek
- Eğlen + ecek
- Bil + ecek
نکته دوم: اگر فعل خام با حروف صدادار به اتمام برسند از y میانجی استفاده میکنیم. برای مثال فعل aramak (زنگ زدن، تماس گرفتن) mak حذف میشود و از فعل ara باقی میماند که به حرف صدا دار ختم میشود پس ara به علاوه y میانجی میشود و سپس acak اضافه میشود.
مثال های بیشتر:
- Söyle + y + ecek
- Anla + y + acak
- Yıka + y + acak
پسوند های شخصی در زمان آینده
پسوند اشخاص در زمان آینده به شکل زیر است:
- Ben = im/ ım
- Sen = sin / sın
- O ×
- Biz = iz / ız
- Siz = siniz/ sınız
- Onlar = lar /ler
فرمول جملات مثبت
فعل + acak _ ecek + پسوند های شخصی
مثال:
Ben seni arayacağım.
من بهت زنگ خواهم زد.
Ben biraz sonra başlayacağım.
من کمی دیگر شروع میکنم.
Sen yazacaksın.
تو خواهی نوشت.
O alacak.
او خواهد خرید.
Biz gideceğiz.
ما خواهیم رفت.
ساختار دستوری در زمان آینده در ترکی استانبولی
در این زبان بیان کردن زمان آینده به صورت امری یا دستوری چندان روش مؤدبانه ای نیست اما برداشت شنونده میتواند فرق داشته باشد.
حالت منفی زمان آینده (olumsuz)
همانطور که قبل تر گفتیم برای بیان حالت منفی بعد از فعل و قبل از پسوند ma _ me اضافه میکنیم و بعد از y میانجی استفاده میکنیم.
فرمول جملات منفی (فعل + ma / me+ (میانجی y) + ecek /acak)
برای مثال:
- Gel + me + y + ecek = نخواهد آمد
- Anla + ma + y +acak = نخواهی فهمید
- Gönder + me +y + ecek = نخواهد فرستاد
سوالی کردن در زمان آینده
برای پرسیدن سوال در زمان آینده از دو پسوند mi و mı استفاده میکنیم فقط باید توجه داشت که برای اول شخص مفرد و اول شخص جمع از y میانجی استفاده میکنیم.
برای ضمیر onlar تنها کافی است به انتهای فعل پسوند های mi یا mı اضافه کنیم.
برای مثال:
Kahve içermisin?
آیا قهوه مینوشید؟
O yazacak mi?
آیا او خواهد نوشت؟
حالت منفی پرسشی
برای منفی کردن سوالات در ترکی استانبولی تقریبا همان مراحل منفی سازی قبل را باید انجام بدهیم. فعل بعد از پسوند های mayacak یا meyecek به دو بخش تقسیم میشوند. سپس دو شناسه سوالی اضافه میشوند. Mi و Mı فقط توجه داشته باشید برای ضمیر onlar تنها به فعل mi یا mı اضافه میکنیم.
برای مثال:
Sen yazmayacak mısın?
تو نخواهی نوشت؟
در این مطلب با گرامر زمان آینده (Gelecek zaman) در ترکی استانبولی آشنا شدیم. اگر سوالی دارید حتما از بخش نظرات همین مقاله مطرح کنید، من پاسخگوی سوالات شما هستم. همچنین اگر می خواهید زبان ترکی استانبولی را به طور کامل یاد بگیرید و به آن مسلط شوید، پیشنهاد می کنم در کلاس های آموزش آنلاین زبان ترکی استانبولی سایت فرالن شرکت کنید. اطلاعات بیشتر را در صفحه ترکی استانبولی در سایت دنبال کنید.
دیدگاهتان را بنویسید