حروف بی صدا در زبان ترکی استانبولی
امروز در این مقاله قصد داریم با هم به بررسی حروف بی صدا در زبان ترکی استانبولی بپردازیم. در مقاله ای جداگانه به بررسی حروف صدادار در زبان ترکی استانبولی پرداختیم و گفتیم که به چند دسته تقسیم می شوند و اگر به یاد داشته باشید اشاره کردیم که حروف بی صدا هم به دو دسته تقسیم می شوند. با این مقاله نیز همراه ما باشید.
فهرست مقاله
آموزش حروف بی صدا در زبان ترکی استانبولی
زبان ترکی استانبولی زبان پسوندهاست و دانستن این اصول به افراد کمک میکند که شکل صحیح پسوند را به انتهای واژهها بچسبانند. یادگیری آن ها بسیار اصولی و از مهمترین اصل های این زبان است.
در زبان ترکی استانبولی 21 حرف بی صدا وجود دارد، این حروف به دو دسته واکدار (نرم و یا yumuşak) و بیواک (سخت یا sert) دستهبندی میشوند که در این بخش به بررسی کامل آنها خواهیم پرداخت.
اگر پسوندی که با یکی از حروف d یا c شروع شود، بخواهد به واژهای بچسبد که آخرین حرفش بیواک است، به ترتیب به t و ç تبدیل می شوند، یعنی به معادل بی واک خود تبدیل می شود. به مثالها توجه کنید تا موضوع روشنتر شود:
- Kitap + da = kitapta (در کتاب)
چون واژه با حرف بیواک /p/ ختم شده بود، پسوند da- به ta- تبدیل شد.
حروف بی صدای نرم و سخت Sert ve Yumuşak Ünsüzler
حروف بی صدای ترکی استانبولی به دو قسمت بی صدای سخت (Sert ünsüzler) و بی صدای نرم (Yumuşak ünsüzler) تقسیم بندی شده است.
حروف بی صدای سخت (Sert Ünsüzler)
هشت حرف بیصدایِ سخت: F , S , T , K , Ç , Ş , H , P صامتِ بدون واک (سخت) نامیده می شوند.
بی واک شدن:
اگر کلمه ای به یکی از حروف صدادار سخت (f, s, t, k, ç, ş, h, p) که برای یادگیری بهتر حروف به (چسپ ته کفش) یا (فیستیکچ شاهاپ) رمزگذاری شده اند ختم شوند، چنان که پسوندی به آن کلمه اضافه شود، با توجه به پسوند و آخرین حرف خود کلمه، تغییرات زیر صورت خواهد گرفت که در مقاله جداگانه حتما به بررسی بیشتر و جزئی تر آنها خواهیم پرداخت.
- D→T
- K→ G/Ğ
- P→B
- C→Ç
مثال:
- Kıtap+da → kıtapta (در کتاب)
- Uçak+a → uçağa (به هواپیما)
- Genç+ ım→ gencim (جوانم)
- Sınıf+ da → Sınıfta (در کلاس)
اگر کلمه ای به یکی از چهار حرف بی واک (ç, p, k, t) ختم شود، درصورتیکه پسوندی به آن اضافه شود که آن پسوند با حرف صدادار شروع شود، این چهار حرف به ترتیب به (c, b, g/ğ, d) یعنی به معادل واکدار خود تبدیل می شوند.
به مثال توجه کنید:
- Balik + a = baliğa (به ماهی)
- Cep + i = Cebi (جیب را)
مثال:
- Köpek+imiz →Köpeğimiz (سگمان)
- Balık +cı → balıkçı (ماهیگیر)
- Çocuk +ımız → çocuğumuz (بچه مان)
- Kıtap +ımız → Kıtabımız (کتابمانگ)
نکته: این قانون استثنائاتی دارد. اکثر واژههایی که کوتاه و یک هجایی هستند هیچ تغییری نمیکنند، مانند top (توپ) یا et (گوشت).
حروف بی صدای نرم (Yumuşak Ünsüzler)
سیزده حرف بیصدای نرم b, c, d, g, ğ, j, l, m, n, r, v, y, z صامتِ واک دار (نرم) نامیده می شوند که هیچ قاعده ای ندارند.
به یاد داشته باشید که در زبان ترکی استانبولی هیچ کدام از حروف اضافه کلمه مستقلی نیستند و تماما به کلمات دیگر می پیوندند و معنی کلمه را تغییر می دهند.
امیدواریم این مقاله آموزشی حروف بی صدا در زبان ترکی استانبولی به شما کمک کرده باشد. اگر سوالی دارید حتما در بخش نظرات همین مقاله مطرح کنید. همچنین اگر می خواهید زبان ترکی را به طور کامل یاد بگیرید و به آن مسلط شوید، پیشنهاد می کنم در کلاس های آموزش آنلاین زبان ترکی استانبولی فرالن شرکت کنید. اطلاعات بیشتر را در صفحه مربوط به کلاس های ترکی استانبولی دنبال کنید.
دیدگاهتان را بنویسید