تاریخچه زبان عربی
بدون شک زبان عربی به عنوان یکی از زبان های سامی (عبری، عربی، آشوری) امروزه در جهان به یکی از کهن ترین و پرگویش ترین زبان های دنیا به شمار میرود. زبان های سامی که ریشه آسیایی – آفریقایی دارند؛ منطقه ی وسیعی از غرب آسیا و شمال آفریقا را دربر میگیریند.
همچنین به سبب حکومت چندین قرنی سلسله مادها و امپراطوری هخامنشیان و سایر امپراطوری های ایرانی در این منطقه جغرافیایی، زبان های سامی تاثیر بسزایی از زبان کهن پارسی دریافت کرده اند. به طوری که همواره در تاریخ از تاثیرات و ارتباطات بین زبان پارسی و زبان های سامی و مشخصا عربی سخن به میان آمده است.
فهرست مقاله
قلمرو جغرافیایی زبان عربی
همانطور که پیشتر اشاره شد زبان عربی امروزه به عنوان یکی از پر گویش ترین زبان های دنیا و یکی از زبان های رسمی سازمان ملل متحد قلمرو وسیعی از غرب آسیا یعنی کشورهایی همچون عراق، عربستان سعودی، سوریه، لبنان تا شمال آفریقا از جمله مصر، الجزایر و تونس و مراکش را به خود اختصاص داده است.
اهمیت زبان عربی در گذشته
شاید اگر در دهه های اخیر صحبت از اهمیت زبان عربی به میان می آمد بیشتر به بعد تاریخی و یا مذهبی این زبان تاکید میشد. چرا که زبان عربی همواره در تاریخ مورد اهمیت واقع شده است. در عصر طلایی اسلام که کشورهای اروپایی و غربی در دوره تاریکی به سر میبردند، جهش علمی که به همت مسلمانان مخصوصا دانشمندان ایرانی اتفاق افتاد و بسیاری از آثار علمی و ادبی در حوزه های مختلف به زبان عربی یعنی زبان مشترک مسلمانان تالیف شد و علاقه مندان به دانش ناگزیر به یادگیری زبان عربی بودند. کتاب {القانون فی الطب} یکی از معتبر ترین کتاب های پزشکی در دنیا که توسط ابوعلی سینا برای اولین بار به زبان عربی تالیف شد و بعدها به زبان های دیگر ترجمه شد و تا سالیان سال در دانشگاه های اروپایی تدریس میشد.
اهمیتی دینی – حقوقی زبان عربی
همچنین این زبان به عنوان زبان رسمی دین اسلام و زبان قرآن همواره در بین مسلمانان در طول تاریخ از جنبه دینی مورد اهمیت قرار گرفته است. به طوری که اکثریت قریب به اتفاغ منابع دینی و فقهی اسلام به زبان عربی در دسترس است. و فقه شیعی به عنوان یکی از منابع قانون گذاری در نظام حقوقی کشور باعث شده تا زبان عربی همواره مورد توجه حقوقدانان کشور قرار بگیرد.
زبان عربی در کجای دنیای امروز قرار دارد؟
امروزه اما زبان عربی توجه بخش عظیمی از نسل جوان در دنیا را به خود جلب کرده است. گذشته از اتفاقات و وقایع تاریخی مربوط به زبان عربی با توجه به پیشرفت چشمگیر کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و گسترش تجارت و موفقیت این کشورها در جذب گردشگر باعث شده تا زبان عربی جایگاه جدید در دنیای امروز پیدا کند. همچنین سرمایه گذاری های کلان برای برگزاری رقابت های مختلف ورزشی و رویدادهای مهم بین المللی همچون جام جهانی فوتبال، به اهمیت زبان عربی و یادگیری آن میفزاید.
چرا عربی یاد بگیرم؟
پیش از شروع یادگیری هر زبان ابتدا باید دید هدف ما از یادگیری این زبان چیست؟ آیا صرفا به درگیری با یک زبان زنده دنیا بسنده میکنیم یا هدف خاصی از یادگیری آن زبان داریم؟
- امروزه با توجه به اهمیت تجاری و گردشگری کشورهای حوزه خلیج فارس در دنیا بسیاری از مردم جهان به جهت سفر به کشورهای عرب زبان یا مهاجرت و آغاز یک بیزینس و تجارت در این کشورها ناگزیر به یادگیری زبان عربی هستند.
- همچنین از طرفی دیگر بسیاری از حقوقدانان کشور ما به جهت ارتباط تنگاتنگ زبان عربی و فقه شیعی با نظام حقوقی کشور، یادگیری این زبان را برای خود ضروری میدانند.
- از جنبه ای دیگر کشور ما واقع در منطقه غرب آسیا روابط تنگاتنگی و صمیمانه ای با کشورهای عربی دارد و در این ارتباط ها و رفت و آمدها بدون شک یادگیری زبان عربی به خصوص برای ارتباط با گردشگران عرب زبان ضروری است.
- سفرهای زیارتی، گردشگری پزشکی و گردشگری تفریحی و روابط دیپلماتیک از جمله زمینه های مهم روابط ایران با کشورها و مردم عرب زبان در منطقه غرب آسیا است.
آیا عربی کشورها با یکدیگر متفاوت است؟
موضوعی که زبان عری را از سایر زبان ها متمایز میکند، قلمرو گسترده ای است که زبان عربی در آن رایج است. از این روز در بسیاری از کشورهای آسیایی و آفریقایی شاهد استفاده از زبان عربی هستیم. اما از آنجایی که گویش های محلی و بعضا آداب و رسوم و فرهنگ های این کشورها با یکدیگر متفاوت هستند، تفاوت هایی در لهجه ها و گویش های عربی در دنیا به چشم میخورد. به طوری که در کشورهای حاشیه خلیج فارس لهجه خلیجی، در عراق لهجه عراقی و در سوریه و لبنان به ترتیب لهجه شامی و لبنانی و بیش از ده ها لهجه و گویش مختلف عربی در کشورهای مختلف رایج است.
عربی فصیح یا رسمی چیست؟
در این میان اما یک زبان رسمی و آکادمیک وجود دارد که نقطه مشترک بین تمام عرب زبان هاست و آن همان زبان عربی فصیح است. در عربی فصیح برخلاف لهجه شما با یک گویش روبه رو نیستید بلکه با یک زبان کامل و مجموعه ای از ساختار ها و قواعد کلی به مانند تمامی زبان های زنده دنیا طرف هستید. غالبا در اخبارهای عربی، سخنرانی های رسمی و دیدار های سیاسی، مکان های رسمی و بین المللی مانند نمایشگاه ها، تابلوهای راهنمایی رانندگی در سطح شهر و دانشگاه و محیط های آکادمیک و حتی متون کهن عربی، زبان عربی فصیح به کار برده میشود.
آیا عربی فصیح در مکامله و ارتباط با عرب زبان ها کاربردی دارد؟
پاسخ اینست که بله تقریبا تمامی مردم عرب زبان در دنیا زبان فصیح را متوجه میشوند اما ممکن است درصد خیلی کمی توانایی صحبت کردن به عربی فصیح را نداشته باشند. در این میان اما اگر شما علاقه به یادگیری یک گویش و لهجه خاص را دارید یادگیری عربی فصیح در ابتدا کار شما را چند برابر آسان تر میکند. به طوری که با تسلط به عربی فصیح و یک آشنایی نسبی با مقدمات یک لهجه به راحتی مکالمات روزانه و ارتباط خود را با مردم صاحب آن لهجه برقرار میکنید. پیشنهاد میشود که با یادگیری زبان عربی فصیح به سراغ لهجه ها بروید.
کاربرد لهجه ها چیست؟
اگر علاقه به تورهای تفریحی به کشورهای حاشیه خلیج فارس دارید و یا اهل تجارت و ارتباط با کشورهای حاشیه خلیج فارس هستید، لهجه خلیجی به شما توصیه میشود.
برای علاقه مندان به عتبات عالیات و سفرهای زیارتی به عراق طبعا لهجه عراقی توصیه میشود.
اگر علاقه به موسیقی ها و فیلم های عربی دارید باید به شما بگویم که یادگیری لهجه شامی و یا لبنانی به شما کمک فراوانی میکند.
در این میان اما لهجه مصری به سبب پیشینه ی فرهنگی غنی کشور مصر و فیلم سریال های فراوان به لهجه مصری، این لهجه در بین عرب زبان ها از محبوبیت بالایی برخوردار است.
سخن پایانی
با تمام این توضیحات، یادگیری فصیح به معنی یادگیری یک زبان کامل با چارچوب استاندارد در دنیا میباشد و کار شما را برای ارتباط با مردم عرب در تمام دنیا و یادگیری لهجه های مختلف آسان تر میکند.
امیدوارم این مقاله برای شما مفید بوده باشد. مقاله های بعدی ما رو از دست ندید.
دیدگاهتان را بنویسید